Nekrolog – Gert Petersen

Af Keld Dalmose.

Da jeg for nogle dage siden tænkte, at jeg ville skrive et par ord om Gert, kom jeg på lidt af en opgave, for jeg vidste ikke meget om min bedste ven Petersen !

Jeg måtte bede om hjælp til at finde ud af hvem han var, før jeg omkring 1988 første gang mødte ham på havnen.

Det siges, at hans sejler karriere startede med en juniorbåd og ingen erfaring, men kaptajn ville han være! Så en dag drog han afsted mod Mariager fjord sammen med ” Bette Frits”, som senere også blev kaptajn. Efter en kæntring i fjordmundingen, når båden til Mariager som bliver dens hjemhavn.

Omkring 1984 bliver Gert kaptajn på “Dorina”, en Nordisk krydser. Efter en kort ophold i MB 43 får den plads i Randers Sejlklub. Økonomien til at anskaffe sig sådan en fin træ båd har Gert, i følge mine oplysninger, tjent ved hårdt sort arbejde og lidt tilskud i form af understøttelse.

Da understøttelsen hører op, og båden står for en større renovering, må ” Den Kloge” lige tage lidt midlertidigt arbejde som lagerarbejder. Det trækker ud, og ingen længe er Gert blevet Kaptajn i guldafdelingen på jernkajen, i dag Lemvigh-Müller. Her kan han heller ikke undværes, –  så Gert knokler videre trods løfter om efterløn og folkepension. Så det midlertidige arbejde varede i over 20 år.

Nu da der er fast løn og arbejdstid går Gert i gang med den helt store renovering af Dorina. Det indebærer blandt andet nye svøb og motor samt fiber på skroget, et stort arbejde som varer 3 år. Men som I ved – Gert knokler, og han kan lave alt.

Det er i den tid, jeg rigtig lærer Gert at kende. Nu er han på Værftet tidligt og sent, og der er altid tændt op i kakkelovnen. Gert er den bærende kraft omkring kulturen på Værftet. Manglede du en hjælpende hånd gik han altid forrest og får tingene ført ud i livet, som den kaptajn han var. Det hele gik ikke op i arbejde, nu blev der holdt 1 maj møder, julefrokost, pinsefrokost, fejring af hjemvendte langturssejlere, grillfester, foredrag mm. på Værftet. Alt var Gert kaptajn for.

I 1998 bliver Gert og Hanne forældre til Victor. Sejlbåden “Dorina”, med de gode sejlegenskaber, bliver nu for lille, for den har kun en køje, så hun må udskiftes med “træskoen Jolly”, en Nordship 35 med børneværelser og internet. Det var en klog beslutning, for hele familien var glade ved at være ombord, og ikke nok med det – mange gæster var altid velkommen.

Som I nok kan forstå er vi mange, der kommer til at savne Gert.

Æret være hans minde.