Mindeord Knud Kristensen

Af Keld Dalmose

Knud Kristensen er født den 21.maj 1945 i Gudnæs, Thy.
Efter endt skolegang kom han ud og tjene i landbruget indtil han blev indkaldt til værnepligt i Søværnet.

Efter endt værnepligt kom Knud i lære som murer i Randers.
Han var en dygtig håndværker og arbejdede som svend både i Århus og Randers. Fritiden gik med at han selv byggede villa i Kristrup til ham og hans kone.

Ægteskabet holdt ikke og Knud vendte igen blikket mod vandet. Han købte en motorsejler, som i 1972 blev udskiftet med “Trunte” en Omega 42, som Knud selv apterede, mens den lå i Dronningborg.

Alt inventaret blev lavet i Håndværkerforeningens lokaler i Vestergade og transporteret til Dronningborg på minicyklen.
Knud var ikke god til at tage mod hjælp, men ville gerne hjælpe andre.

Trunte 1976

De første mange år sejlede Knud rundt med høvlebænken ombord, men i 1976 var ” Trunte” færdig. Den var nu Fjordens flotteste båd og den kunne sejle. Når en kapsejlads var vundet så skulle der festes, og vandt vi ikke festede vi alligevel.

Knuds valgsprog var altid, uanset hvordan tingene gik:” Det er spillets regler”!

Kage manglede der ikke ombord. Det var altid “galop kringle” efter hans mors opskrift, som blev fulgt til punkt og prikke.

Jeg skulle på en sejltur lave frugtsalat efter moderens opskrift, og her kom jeg banan i. Så var der ballade, for det stod ikke i opskriften.

Da Knud fyldte 50 år gik han på overgangsydelse så der var mere tid til at sejle. De fleste fjorde og og små øer i Danmark, blev besøgt. Det foregik som regel som ankerligger, så gummibåden blev flittigt brugt til ture i land for at udforske naturen.

Det blev også til en tur i Gøta Kanalen og op langs Svenskekysten.
Den livsstil var lige Knud, så han opsagde sin lejlighed og flyttede ned i “Trunte” som blev isoleret og fik installeret kakkelovn.

“Trunte” og Knud flyttede nu til Randers Sejlklub som er en A’ havn hvor han måtte overvintre.

De kommende år sejlede Knud hver sommer til Norge. De første år til Søderlandet på østkysten hvor han inviterede mig og andre venner med. Det var en stor oplevelse, for knud fandt de flotteste steder, som han selv havde udforsket. Men senere blev det vestkysten der trak. Så i 2003 gik turen alene rundt Nordkap og over til den russiske grænse.
For det modtog han en sejlklubsnål i guld med Nordkap’s vartegn.

På vej hjem gjorde han holdt, helt inde under klippen ved Nordkap hvor han med en stor pensel skrev : “TRUNTE” . Samt malede et stort dannebrog.

I alle de år Knud sejlede var han på Limfjorden og sejlede altid forbi den fædrende gård, som ligger helt ned til fjorden og mindedes de mange timer han tilbragte her.

Knud blev opereret i hjertet, og efter det kom han aldrig rigtig op i gear igen. Der var ikke kræfter til at at sejle til Norge mere. Det blev kun til nogle ture på Limfjorden, inden han igen lagde “Trunte” til kaj i Øster Hurup. Her gik meget af tiden med at gå på stranden og samle rav.

Knud vil blive husket som, den hjælpsomme “julemand” med det gode humør og det høje glade grin.

Knud døde i sin båd den 25. Oktober 2019 i Øster Hurup

LÆNGSEL ER SALTET I LIMFJORDENS VANDE
HER FIK JEG FARTENS GLØD PÅ KIND,
HER BLEV MED KØLIGE STÆNK MOD MIN PANDE
VIET TIL URO MIT SEJLERSIND.
JA, LIMFJORD,, JEG ELSKER DIT BLÅ HUMØR
I KULING FRA HALS OG TIL HARBOØR.

Æret være Knuds minde.